Du är här

Anmälning i Kuksa - anvisningar

Här finns anvisningar för hur du i det nya medlemsregistret Kuksa anmäler dig (och dina kårmedlemmar) till FiSSc:s kurser och evenemang.

Värt att notera är att en del av proceduren fortfarande innehåller text på finska. I bilagan som du hittar längst ned: Anmälningsdirektiv Kuksa_långa versionen finns bilder och översättningar som ska underlätta arbetet för dig som vill kunna sköta anmälningarna helt och hållet på svenska.

På den här sidan hittar du direktiv för:

1. ScoutID
2. Anmäl dig själv till evenemang
3. Anmäl andra kårmedlemmar till evenemang
4. OBS för kårernas utbildningsansvariga
5. Långa versionen, med bilder och översättningar

Ifall du har frågor eller stöter på problem som du inte hittar svaret/lösningen på här, kontakta någon av koordinatorerna:
koordinator@scout.fi eller Helsingfors Svenska Scouter: Eva Björkestam: eva@hess.fi / 0400 34 7641

1. ScoutID

För att kunna anmäla dig till kurser och evenemang behöver du ett ScoutID. (Med hjälp av ditt ScoutID kan du, förutom anmäla dig till kurser och evenemang, också se och redigera din egen profil i Kuksa.)

Gå in på adressen: https://kuksa.partio.fi/

 1. Välj ”Rekisteröidy” (Registrera dig)
 2. Fyll i ”Jäsennumero” (medlemsnummer) + ”Sähköpostiosoite” (e-postadress) (som finns i Kuksa). 
 3. Skapa ett ScoutID (”Käyttäjätunnus” (användarnamn) + ”Salasana” (lösen))

Medlemsnumret hittar du på ditt medlemskort. Ifall du inte hittar ditt medlemskort och/eller ifall du inte vet vad du har för e-postadress i medlemregistret; kontakta din kårs medlemsregisteransvariga. Ifall du inte vet vem det är, eller ifall inte heller hen kan hjälpa dig; kontakta din regionkoordinator.

2. Anmäl dig själv till evenemang

Anmälningslänkarna till kurser och evenemang med anmälning i Kuksa hittar du i Kuksas händelsekalender. I händelsekalendern på scout.fi hittar du också anmälningslänkarna till varje enskilt evenemang.

 1. Klicka på det evenemang som du vill anmäla dig till. 
 2. Klicka på den blåa knappen ”Ilmoittaudu” (Anmäl dig) i övre högra hörnet. (Om du inte hittar en sådan blå knapp så är du för tidigt eller för sent ute.)
 3. Om du inte redan är inloggad i Kuksa kastas du till inloggningssidan där du loggar in med ditt ScoutID. (se ScoutID för närmare info).

Då du loggat in kommer du till anmälningsblanketten.

 1. Kolla att dina uppgifter (adress, telefonnummer etc.) stämmer. Om inte, tryck Muokkaa (Redigera) och ändra uppgifterna.
 2. Fyll i anmälningsblanketens frågeformulär.
 3. Tryck ”Ilmoittaudu” (Anmäl) längst ned på sidan.

Du kommer till en ”bekräftelsesida”. Du är anmäld!

Vill du i efterhand redigera din anmälning: 

Logga in i Kuksa med ditt ScoutID
-> Sök upp dig själv
-> Klicka ”Deltaganden” på ditt ”kort”. 

Du får upp alla kurser och evenemang som du är anmäld till och kan genom att trycka ”Redigera” komma åt anmälningsinfon. Du får upp en blankett som ser lite annorlunda ut än den yttre anmälningsblanketten, men den fungerar i stort sett på samma sätt.

OBS! Efter sista anmälningsdag ska alla ändringar och inhiberingar gå per mejl till regionkoordinatorn!

3. Anmäl andra kårmedlemmar

Du som fungerar som utbildningsansvarig eller medlemsregisteransvarig i din kår kan också anmäla andra kårmedlemmar än dig själv. Gör så här:

 1. Gå till anmälningsblanketten på samma sätt som när du anmälde dig själv.
 2. Nästan högst upp i högra hörnet hittar du en rullgardinsmeny som heter ”Ilmoitettavat henkilöt” (Person som anmäls). Då du klickar på den lilla pilen vid rullgardinsmenyn borde du få fram en lista på dina kårmedlemmar. Klicka på namnet på den person som du vill anmäla och fyll i anmälningsblanketten för den personens del.

Observera att ett bekräftelsemeddelande skickas till personen du anmälde, ifall personen har en e-postadress inmatad i Kuksa. Standard-bekräftelsemeddelandet ser ut så här:

Tack för din anmälan! Efter sista anmälningsdag [datum] behandlas anmälningarna och du får så småningom besked om huruvida du rymdes med på evenemanget. Observera att anmälningen är bindande fr.o.m. [sista anmälningsdag]. Ifall du får förhinder och inte kan delta i evenemanget bör du annullera ditt deltagande till [e-postadress] så fort som möjligt. Annullerar du ditt deltagande senare än 30 dagar före evenemanget utan giltig orsak (t.ex. sjukdom) bör du ändå betala halva deltagaravgiften. Annullerar du ditt deltagande senare än sju dagar innan evenemanget utan giltig orsak bör du betala hela deltagaravgiften.

Då du kommit till bekräftelsesidan finns efter bekräftelsemeddelandet knappen ”Lisää uusi ilmoittautuminen tapahtumaan” (Gör en ny anmälning till evenemanget) som tar dig direkt tillbaka till anmälningsblanketten.

4. OBS för kårernas utbildningsansvariga

 • Observera att det nu i princip är möjligt för alla kårens medlemmar att själva anmäla sig till de evenemang de vill gå. Till och med en vargunge kan skapa ett ScoutID åt sig (ifall hen har en e-postadress i Kuksa) och kan med hjälp av det anmäla sig hejvilt till kurser och evenemang i FiSSc. Det lönar sig att i kåren bestämma hur ni vill ha det och sen kommunicera-kommunicera-kommunicera. Vill ni utnyttja möjligheten och uppmana era kårmedlemmar att skapa ScoutID:n och anmäla sig själva, eller vill ni att kårmedlemmarna fortsättningsvis anmäler sig via er så att ni kan ha full koll på vem i kåren som anmälts till vad. Välj strategi och informera era medlemmar om hur de ska gå tillväga!
 • Det är fortsättningsvis på kårens ansvar att minderåriga anmälda har målsmans tillåtelse att delta i ett evenemang! Efter sista anmälningsdag får ni en lista på vilka kårmedlemmar ni har anmälda till kurserna och evenemangen. Kolla gärna senast då att alla minderåriga har målsmans tillåtelse att delta! (Tar ni in anmälningarna via kåren så lönar det sig ju dock att kolla det redan i anmälningsskedet, och sprid gärna hur som helst ut infon om att målsmans medgivande behövs!)

 • Vill du i efterhand redigera en anmälning/avanmäla en anmäld: 

Logga in i Kuksa med ditt ScoutID
--> Sök upp personen vars anmälan du vill redigera
--> Klicka ”Deltaganden” på personens ”kort”. '

Du får upp alla kurser och evenemang som personen är anmäld till och kan genom att trycka ”Redigera” komma åt anmälningsinfon. Du får upp en blankett som ser lite annorlunda ut än den yttre anmälningsblanketten, men den fungerar i stort sett på samma sätt.

Fram till evenemangets sista anmälningsdag kan du också på detta sätt radera anmälningar ifall du anmält fel. Efter sista anmälningsdag ska alla ändringar och inhiberingar gå per mejl till regionkoordinatorn.

Om en kurs eller ett evenemang med begränsat antal platser fylls kommer kårkvot att tillämpas för att säkerställa att så många kårers medlemmar som möjligt kan delta.

 • Vill du kunna se alla kårmedlemmar som är anmälda till alla FiSScs kurser och evenemang på en sammanhängande lista?

Logga in i Kuksa med ditt ScoutID
--> Gå till Evenemang-fliken
--> Gå till ”Ilmoittautumiskooste”-mellanbladet (Anmälningssammanställning)
--> Välj din egen kår och klicka Sök. Du får upp en lista på alla era anmälningar.

5. Långa versionen med bilder och översättningar

I bilagan här under hittar du en utförligare version av dessa anvisningar, med bilder och pilar och översättningar av de finska texterna.