Du är här

Open Badge

Open Badge blir en del av scoutingen!

Vad är en Open Badge?

En Open Badge är ett digitalt märke som används internationellt (se Mozilla Open Badge) för att synliggöar kunskap, färdigheter, kompetens och erfarenhet. Open Badges kan användas när man söker jobb, i studierna och för framtida förtroendeuppdrag som ett intyg på kunskap och kompetens. Det går att lägga till märket på den elektroniska CV:n eller dela den på sociala medier. Finlands Svenska Scouter r.f. samarbetar med SFV för att kunna erbjuda ett kompetensintyg i anslutning till våra Open Badges. Kompetensintyget intygar att scouten mött alla kriterier som ställts och att hen uppnått den kompetens som märket hänvisar till.

Varför beviljas Open Badges i scoutingen?

Syftet med Open Badge är att synliggöra vad scouten lärt sig utanför skol- och arbetslivet. Med hjälp av Open Badgen kan man, t.ex. i sociala medier visa på den kompetens och kunskap man har fått i scoutverksamheten. Märket kan laddas upp i ePortfolio-systemet (t.ex. i Kyvyt.fi), Facebook, Google + eller i andra sociala medier. Det bästa av allt är att alla märken är samlade på ett ställe och man kan smidigt visa upp all inhämtad kunskap.

Open Badges är ett öppet koncept som inte är bundet till specifika organisationer, läroinrättning, IT-lösning eller verktyg. Scouten kan avgiftsfritt använda Open Badgen och smidigt på ett ställe samla ihop märken som intygar olika kompetenser.

Open Badges blir allt vanligare och redan nu använder många läroinrättningar och organisationer dem för att visa på kunnande. Det är bra att komma ihåg att läroinrättningen själv väljer om de kan räkna till godo den kompetens som märket intygar. I arbetslivet kan Open Badge användas i stället för eller vid sidan om ett traditionellt arbetsintyg.

Alla Open Badge som beviljas från scoutverksamhet är sådana som stöder scouten i studierna eller i arbetslivet. De intygar en verklig kompetens och med hjälp av dem kan du synliggöra det kunnandet som på andra sätt är svåra att visa eller få intyg på

Vilka Open Badges finns redan nu ?

Kårchef

Kårchefens uppdrag är mångfacetterat och förutsätter kompetens i ledarskap, föreningens organisation och ledning, kommunikation, samarbete och samverkan samt kvalitetssäkring. För att kunna ansöka om märket ska kårchefen ha innehaft uppdraget två år. Till ansökan bifogas också en rekommendation från kårcoachen.

 

Kårekonom

Kårekonomens uppdrag är nyanserat och förutsätter kompetens i förvaltning, ekonomistyrning, ekonomirapportering, medelsanskaffning och intern kontroll.

 

 

 Julkampanjchef

Open Badgen beviljas till en person som innehaft uppdraget julkampanjchef i scoutkåren. Adventskalenderkampanjen är scoutingens viktigaste verktyg för fundraising och den största delen av försäljningsintäkterna går direkt till den lokala scoutkåren.

 

Ansök här

Kårchef & Kårekonom: En grupp bestående av FiSSc:s och SFV:s representanter går igenom ansökningarna för Open Badge och kompetensintyg två gånger per år (15.3 och 30.9). Efter att ansökan godkänts beviljar FiSSc Open Badgen och SFV ger ett kompetensintyg.

Koordinatorn med ansvar för utbildning svarar gärna på frågor.

FAQ

- Vad är en Open Badge?

Wikipediabeskrivningen av Open Badge är tydlig, Mozillas hemsida ger ytterligare information!

- Var är mina Open Badges?

Open Badges samlas i ett pass, det kan du sedan dela på sociala medier om du vill!

- Jag kom på en bra Open Badge som skulle stöda scouterna i studie- och arbetslivet, vem ska jag kontakta?

Jättefint! Anki på kansliet tar gärna emot idéer som stöder vårt mål att synliggöra kompetenser inom scoutingen, du hittar hennes kontaktuppgifter här.

 

Mera information

SFV

Utbildningskoordinatorn