Du är här

Kårens symboler

Kåren har olika kännetecken, varav de viktigaste är scouthalsduken, halsduksmärket och fanan. Alla scouter har en halsduk som visar att hen hör till den internationella rörelsen. Ungefär hälften av kårerna i Finland har en enfärgat blå halsduk som man kan köpa i scoutbutikerna. Övriga kårer har en halsduk i en eller flera andra färger, med ett kantband o.s.v. Kårens halsduk och halsduksmärke gör att man lätt känner igen kårens medlemmar. Halsduksmärket placeras på halsdukens spets.

Scoutkårer har ofta en fana som bärs framför kåren i parader, är framme på kårens födelsedagar, St Göransfirande och andra officiella tillställningar. Symboliken och färgsättningen i kårens fana, halsduk och halsduksmärke är för det mesta den samma. När ni funderar på fana, halsduk eller halsduksmärke till kåren lönar det sig att titta på hur grannkårens ser ut. Fundera på vad som beskriver er kår och/eller kommun och som skiljer er kår från andra!

SP-FS:s symbolikgrupps medlem Heikki Karjalainen (heikki.a.karjalainen(at)mbnet.fi) rådger och hjälper er gärna med planering av fana, halsduk och halsduksmärke!