Du är här

Ta med en kompis

Kårens livskraft beror till stor del på hur många nya medlemmar kåren har möjlighet att ta med i verksamheten. Det lönar sig alltså att satsa på nya medlemmar! De flesta kårer är vana vid att ta emot nya medlemmar i augusti men att utnyttja årets andra månader går också bra. Det är också mycket roligare på mötena om grupperna är tillräckligt stora.

Ta med din kompis på möte, en utfärd eller ett evenemang
Om det skett bortfall från gruppen är kompismöten en ypperlig lösning - scouterna kan t.ex. bjuda in sina kompisar till sådana evenemang de själva gillar mest. Bra tillfällen att ta med sin kompis till är t.ex. utfärder, åldersgruppsevenemang, halloween-, Alla hjärtansdagsfirande, Scoutveckan eller varför inte seglatser och vandringar? För ledarna lönar det sig att redan i verksamhetsplaneringen tänka på vilka tillfällen kunde vara sådana man vill bjuda in scouternas kompisar till. Tänk på roliga evenemang som ger en bra bild av vad scouting är då den är som bäst!

Om någon som inte känner scouting från tidigare deltar i ett roligt evenemang blir steget att delta på fler möten mycket mindre. Ifall ni har behov av fler vuxna i verksamheten lönar det sig att samtidigt bjuda in scouternas föräldrar.

Kompismöte
Kompismöten kan vara ett bra sätt att komplettera grupper med bortfall. Till ett kompismöte bjuder scouterna in sina egna kompisar. Tidpunkten och innehållet planeras i förhand tillsammans med scouterna i gruppen. När barnen vet att mötet kommer att bli roligt känns det kul för scouterna att också kunna bjuda in sina kompisar till mötet.

Berätta om ett evenemang eller ett kompismöte
I scouternas materialbank http://partioscout.materialbank.net finns färdigt material som man kan använda under ett scoutevenemang eller under kompismöten.

I materialbanken hittar du bl.a.
Inbjudningskort
SoMebilder du kan dela
Affisch att hänga upp t.ex. i skolan eller på kårlokalens anslagstavla

Bekanta sig med scouting
Genom att låta personer som inte har tidigare erfarenhet av scouting komma och prova på sänks steget för nya intresserade att komma med i verksamheten. Potentiella nya medlemmar kan bekanta sig med scouting genom att delta i evenemang eller den veckovisa verksamheten (möten) max. tre veckor och sen välja om man vill fortsätta eller inte.