Du är här

Kårpost 6/2016

Innehåller

HÖSTMÖTE 30.10.2016
FiSScAKADEMIN - WORKSHOPPAR
HAR NI REDAN EN TRYGGHETSPERSON?
SOME-GRUPPEN HÄLSAR
KÅREVENEMANG PÅ FÖRBUNDETS SOME-KANALER?
ANSÖK GA-UNDERSTÖD - DL 30.11
IRRES INTERNATIONELLA FOND/FiSSc STIPENDIER
VAIKUTTAMISEN AAKKKOSET - FÖR UNGA LEDARE
KALENDERFÖRSÄLJNINGEN BÖRJAR
EVENEMANGSKATALOGEN 2017
SKEPP OHOJ
ANSÖK UTMÄRKELSETECKEN I KUKSA
MOBILVÄNLIG WEBBSIDEMALL


 

Pärmbladet hittar du som vanligt här. Kårposten kan även läsas på adressen www.scout.fi/karpost

AnkareFiSSc:s, FSFSF:s OCH FSSF:s HÖSTMÖTE 30.10.2016

I samband med FiSScAkademin arrangeras förbundens höstmöte 30.10 kl. 10.00 på Lärkkulla i Karis. Anmälningar tas emot från kl. 8.00. Möteshandlingarna har postats till kårerna i två exemplar (kp-mottagaren + kårchefen eller kårsekreteraren). Möteshandlingar med undantag av budgeterna (FiSSc + FSFSF) finns elektroniskt på adressen: http://verksamhet.scout.fi/fissc/foreningsmoten/hostmote-2016 Behöver du budgeterna elektroniskt - hör av dig till frida.lundberg@scout.fi.

Bifogat med kårposten (pappers) följande möteshandlingar:

- Kallelse
- Föredragningslistor
- Fullmaktsblankett
- FiSSc:s verksamhet 2017 + Händelsekalender 2017
- FS svenska VP
- FiSSc:s budget 2017
- Hur fatta FiSSc:s budget 2017
- Styrelsens beslutsförslag
- Valordning + röstningsförfarandet
- FSFSF:s verksamhetsplan 2017 + budget 2017
- Kåtans långtidsplan

 

AnkareFiSScAKADEMIN - VÄLJ DINA WORKSHOPPAR!

Nu är det dags att välja workshoppar för FiSScAkademin! Innan den 22.10 ber vi dig plocka ihop ett paket som passar dig, läs mera på verksamhet.scout.fi
Ankisvarar gärna på frågor om FiSScAkademin, programmet och praktikaliteter!

AnkareHAR NI REDAN EN TRYGGHETSPERSON?

Visst  har er kår redan en utnämnd Trygghetsperson? Ifall kårstyrelsen inte skilt utnämner en person från kåren till Trygghetsperson, hör uppgifterna till kårstyrelsens ordförande (i allmänhet kårchefen). Önskvärt är att ni även i det fallet, lägger in uppdraget Trygghetsperson åt kårchefen.  Uppdraget har nu fått en uppdragsbeskrivning som ni hittar på webben. Kårens trygghetsperson kan vända sig till verksamhetsledare Jonna Sahala (jonna.sahala@scout.fi) eller förbundskoordinator Frida Lundberg (frida.lundberg@scout.fi) med frågor och funderingar kring uppdraget.

Tryggt tillsammans webbkursen är nu obligatorisk! Har ni koll på vem av kårens ledare och över 15-åriga gruppledare som utfört den obligatoriska webbkursen? Anvisningar för hur du kollar upp det finns på webbsidan! Uppmana alla kårens ledare som ännu inte gått kursen att göra det. Från och med hösten 2016 är en utförd webbkurs bl.a. ett krav för att kunna delta som stabsmedlem i evenemang och kurser!

AnkareSOME-GRUPPEN HÄLSAR!

Har  du funderat på hur ni ska skapa en snygg och enhetlig profil för kåren på sociala medier? Brukar du eller skulle du vilja gästposta på FiSScs instagram eller facebook? Undrar du vilka hur Finlands Scouters grafiska profil egentligen ser ut eller har du absolut ingen aning om vad sociala medier går ut på? Sociala medier-teamet har sammanställt en manual där du kan få reda på allt det här och mycket mer. Manualen innehåller också direktiv för hur och vad man ska posta på FiSScs kanaler. Ta gärna en titt, du hittar manualen på adressen: issuu.com/finlandssvenskascouter

 

AnkareVILL DU ATT DITT KÅREVENEMANG SYNS PÅ FÖRBUNDETS SOME-KANALER? 

Efter en lyckad some-sommar där vi fick se allt från seglatser till läger fortsätter vi nu låna ut våra konton under hösten. Kommer just din kår att ha det tuffaste evenemanget någonsin den här hösten? Ska ni ut och vandra, ska ni har förläggning eller har ni ännu någon hajk? 

Eller kanske en tävling? Dela med er på förbundets instagram, facebook och snapchat! Uppdraget kan med fördel skötas av en ivrig spejare eller explorer, eller så kan ni se det som ett sätt att prova på till exempel att använda instagram. Some-teamet finns till för att hjälpa er.   

Anmäl ert evenemang på:  https://goo.gl/forms/XJzUG6pyMJK1eXOf

AnkareKOM IHÅG ATT ANSÖKA OM GA-UNDERSTÖD, ANSÖKAN ÄR ÖPPEN T.O.M. 30.11!

De kårer som deltagit i insamlingsskedet av Gemensamt Ansvar kan ansöka om understöd för verksamhet, jippon eller satsningar som möjliggör scouting för alla och förebygger utslagning. Ansökan görs HÄR
 
Om ni har kört fast i planeringen eller vill få handledning, stöd eller hjälp kan ni höra av er till Sabina på kansliet (sabina.fortelius@scout.fi, 050 3730 472) eller bläddra igenom infopaketen om mångfald, sisuscouting eller mångkulturell scouting för lite inspiration. All info gällande Gemensamt Ansvar och kårsatsningarna hittar ni här

SCOUT.FI/GEMENSAMTANSVAR

AnkareIRRES INTERNATIONELLA FOND OCH FiSSc-STIPENDIER  

Är du kvinnlig scoutledare i åldern 18-29 år. Har du funderat på volontärarbete utomlands? Då kan du ansöka om understöd för din vistelse via Irres internationella fond, DL 30.11! Missa inte heller FiSSc-stipendium DL 15.10. Mera info om stipendierna på adressen http://ansokan.scout.webbhuset.fi/ 

AnkareDU SOM ÄR UNG LEDARE - DELTA I VAIKUTTAMISEN AAKKOSET

Vaikuttamisen Aakkoset ordnas i samband med Finlands Scouters medlemsmöte i Uleåborg 19–20.11.2016. Under dagarna får unga ledare i åldern 15-29 bekanta sig med beslutsfattandet och kika bakom kulisserna gällande vad som egentligen händer på ett medlemsmöte. Anmäl dig genom att skicka en intresseanmälan per e-post senast 4.11  till malin.lindholm@scout.fi. I din ansökan bör du uppge namn, kår, eventuella scoutuppdrag och vad som gör dig intresserad av att delta. Från Finlands Svenska Scouter (FiSSc)har två personer möjlighet att delta. FiSSc står för resekostnaderna, själva deltagaravgiften är 55 euro. Mer info om evenemanget hittar du på http://toiminta.partio.fi/vaikuttamisen-aakkoset  

AnkareKALENDERFÖRSÄLJNING BÖRJAR 15.10

Nu sätter vi igång årets adventskalenderkampanj! Bilder för kårens Fb-sidor, Instagram- och Twitter konton finns i materialbanken www.partio.fi/materiaalipankki.   

Färdiga förslag till SoMe texter hittar ni på www.scout.fi/adventskalendern.  Glöm inte att göra reklam för er kår i webbshopen! Ni som inte ännu har beställt kalendrar, gör det i Kuksa så fort som möjligt! 

scout.fi/adventskalendern 

                                

AnkareEVENEMANGSKATALOGEN 2017 ÄR HÄR!

Anmälningshäftet kommer att förändras så att vi i fortsättningen har endast ett anmälningshäfte, Evenemangskatalogen. Katalogen har också postats till kåren med kårposten 6/2016 och innehåller info om alla evenemang 2017! Dessutom har vi fyra sista anmälningsdagar, den ena precis runt knuten!
 
Fyra sista anmälningsdagar:
15.1 - för evenemang i mars, april och maj
15.4 - för evenemang i juni, juli, augusti och september
15.9 - för evenemang i oktober och november
15.11 - för evenemang i december, januari och februari
 
Om ett evenemang har en avvikande anmälningsdag och inte följer denna logik finns sista anmälningsdagen utskriven vid evenemanget. I händelsekalendern på www.scout.fi (som kontinuerligt uppdateras) står sista anmälningsdagen alltid utskriven för alla evenemang.

En månad före sista anmälningsdag får kårens uppdragschef (tidigare utbildningsansvarig) ett mejl med detaljerad info om alla evenemang i FiSSc, HeSS, ÅSD och SP-FS som snart har sista anmälningsdag. Infon i mejlet kan uppdragschefen lätt kopiera, klippa och klistra och skicka vidare till kårens medlemmar!


AnkareSKEPP OHOJ!

Känner just du en scout som inte är rädd för nya utmaningar och äventyr till sjöss samt aktivt deltar i det mesta? En scout som alltid ser till att allt går säkert till ombord och lugnt förklarar till de som är noviser på sjön? En som alltid tycks locka folk till era seglatser? En scout som brinner för gott sjömanskap och värnar om att utveckla sina färdigheter som skeppare? En bra skeppare helt enkelt? Tveka då inte att nominera hen till Sjörådets nya vandringspris, Årets Skeppare! Vandringspriset är ett pris som i fortsättningen kommer delas ut varje år på Navigatorbalen, som varje år äger rum kring våren! Nomeringstiden för 2016 är mellan 3.10 - 31.12. Mera info hittas på adressen:  

ansokan.scout.webbhuset.fi

 

AnkareANSÖK UTMÄRKELSETECKEN OCH MANNERHEIMSPÄNNEN 15.11 I KUKSA!

Det är igen dags att ansöka  om Mannerheimspänne - i år gör vi det dessutom via Kuksa! Alla av Finlands Scouter beviljade tecken kan ansökas via Kuksa, likaså FiSSc-tecken. Utmärkelsetecken kan ansökas av alla 15 år fyllda kårmedlemmar. Deadline för följande ansökningsrond är 15.11 – glöm inte att ni behöver rektors utlåtande för Mhsp, det  lönar sig att påbörja det hela redan nu! 

Notera även att Mhsp II nu kan ansökas åt 17-19 åringar. Glömde ni att ansöka åt era 18-åringar förra året får ni nu en andra chans!  Anvisningar för hur ni gör och noggrannare beskrivningar för tecknen hittar ni på webben! 

scout.fi/utmarkelsetecken 

toiminta.partio.fi/lippukunta/ansiomerkit

AnkareMOBILVÄNLIG WEBBSIDE-MALL

Inom kort kommer alla kårer i FiSSc att erbjudas möjlighet att ta i bruk en ny, fräsch webbsidemall som också är mobilvänlig! Över hälften av dem som idag besöker sajterna surfar med mobiler och önskar sköta scoutärenden då de har en stund över men inte nödvändigtvis sitter vid en dator. De kårer som redan har i bruk webbhusets webbsidor har fått mera information om detta per e-post. Om din kår funderar på att övergår till webbhusets webbsidor, kontakta kansliet (kate.lonnberg@scout.fi) för mera information.