Du är här

Kårpost 4/2017

Innehåller

ROVERSCOUT- OCH LEDARDAGAR 28-29.10
LEDARELDAR 25-27.8
HANDSLAG - DEN ENKLASTE VÄGEN TILL SUCCÉ
KONTAKTA DIN UTEINSTRUKTÖR
PROGRAMGRUPPEN VILL HA DIG!
EXPLO 20-22.10
TÄVLINGSPAKET 
MÅNSKÄRAN 2017
100 NYA SÄTT ATT SCOUTA - VAD ÄR PÅ GÅNG?
NOTHAMN VIII
KÅRKORT 2017
BLI COACH
KANSLI-NYHETER
SOMMARPÅMINNELSER


Kårposten hittar ni elektroniskt på sidan verksamhet.scout.fi/karpost. Pärmbladet hittar ni här!

ROVERSCOUT- OCH LEDARDAGAR 28-29.10

Årets roverscout- och ledardagar tar dig till Utterö i Vasa och erbjuder givande, häftig och rolig scouting helt utanför väggar och golv - det är ju lite ute att bara scouta inne. Programmet pusslar du själv ihop enligt önskan och tycke: lite crazy eller mysigt, avslappnande eller varför inte inspirerande och tankeväckande. Allt program kommer med en extra bonus: frisk luft och Sundoms fantastiska natur! Anmälninglänken öppnas i Kuksa i augusti, anmäl dig senast 15.9!                                

BILAGA - Utterö 28-29.10

LEDARELDAR 25-27.8, EVOIS 

Ledareldar är evenemanget för alla vuxna, oberoende om du har ett uppdrag i kåren, förbundet eller saknar uppdrag för tillfället. Under ledareldarna får du delta i workshoppar som leds av erfarna scoutledare, medlemmar i andra frivilligorganisationer och framgångsrika ledare i företag. Ett ypperligt ställe för ledarvård för kårens ledare – där ingen behöver delta i planeringen. Anmäl dig senast 30.7. 
Välkommen med!

JOHTAJATULET.PARTIO.FI

HANDSLAG - DEN ENKLASTE VÄGEN TILL SUCCÉ 

Ledarstödet vill påminna er om att använda er av handslag. Ett handslag kan se ut på flera olika sätt och du och den du håller handslag med kan själva välja vad ni vill fokusera på. Är det ett allmänt handslag för hela terminen som akela, eller är det ett projektspecifikt handslag för t.ex. kårens sommarläger. 
                   
BILAGA - Handslag

KONTAKTA DIN UTEINSTRUKTÖR!

Instruktörerna fungerar som kontakt mellan Utegruppen och kårerna med rollen att stöda i UTE-relaterad verksamhet. Du kan kontakta instruktörerna angående t.ex. frågor gällande beställningskurser och andra kurser, utrustning samt tips och trix för kårens egna uteverksamhet. Uteinstruktörerna deltar i mån av möjlighet i scoutledarträffarna där de svarar på frågor gällande detta. Du kan dessutom ta kontakt via e-post. 

Som Uteinstruktörer fungerar: 

Åland och sydvästra Finland – Henrik Lampinen (heka.lampinen@hotmail.com
Västra Nyland – Jonas Eklund (jonas.2.eklund@aalto.fi
Helsingfors och östra Nyland – Emma Woivalin (emma.woivalin@helsinki.fi
Österbotten - Pontus Saxén (pontus.saxen@gmail.com)

PROGRAMGRUPPEN VILL HA DIG!

Minns du den där Spejardagen, Megaexplosionen eller andra evenemang som lämnade efter sig mer än bara vanliga scoutminnen? Vill du vara med om att skapa och utveckla likadana minnen åt andra?                             

BILAGA - PG vill ha dig!

EXPLO 20-22.10

Explorerscouter – missa inte Explo 20-22.10 i Salo. Ta med dina kompisar och kom med på årets evenemang. Deltagaravgift 59 € (inkl. inte resor). Även explorerscoutlotsen erbjuds program på evenemanget. För mera information följ Explo på Instagram och Facebook @samoajaexplo

EXPLO.PARTIO.FI

VARGUNGE- OCH ÄVENTYRSSCOUT TÄVLINGSPAKET 

 
År 2017 och 2018 finns inte längre vargunge- och äventyrsscoutevenemang eller tävlingar i FiSSc:s händelsekalender, utan tanken är att evenemang och tävlingar kan ordnas som samarbeten mellan kårer, på kårteamnivå, eller som samarbete mellan kårteamen. I bifogade Tävlingspaket, finns en del tips och trix för tävlingsarrangemang, samt en förteckning över vilket stöd som erbjuds av FiSSc:s grupper och kansli.

BILAGA - Tävlingspaket

MÅNSKÄRAN 2017

Materialpaketet för FS Vargunge- och äventyrsscouttävling Månskäran är klart! I paketet finns färdiga kontroller med orderbrev, bedömningsanvisningar och anvisningar för kontrollanterna. Ni hittar materialet på adressen: www.scout.fi/manskaran

100 NYA SÄTT ATT SCOUTA - VAD ÄR PÅ GÅNG?

Kosegruppa söker dej!

I april genomförde FiSSc enkäten "Bästa stället för frivilligarbete?" för att kartlägga trivsel och huruvida osakligt beteende förekommer i scouterna. Nu söker vi nu medlemmar till Kosegruppa -en grupp som kommer att fundera på nästa steg och forma åtgärder utgående från svaren. Speciellt söker vi dig om har erfarenhet av, eller är sakkunnig i något av följande eller närliggande områden:

  • Lärare/kurator
  • Ungdomsarbete
  • HR eller personalfrågor
  • Psykologi, socialt arbete
  • Socionomutbildning

BILAGA - Kosegruppa
 

Har ni kommit ihåg att lösa ut ert GA-kårunderstöd?

9 FiSSc-kårer har inte ännu löst ut sitt projektunderstöd för sin GA-satsning. Är er kår en av dem? Kom ihåg att lösa ut understödet innan den 31.5, er GA-kontaktperson har fått info och påminnelse per mail!
 

FiSSc Beyond the Pond

Beyond the Pond är fadderprogrammet där en ledare i kåren blir fadder för en scoutintresserad inflyttad vuxen! Den nya scoutvuxna får testa på en hobby, öva sin svenska och knyta kontakter bland kårmedlemmarna på orten, medan kåren och scoutfaddern får lära känna en ny person som kanske i längden vill stanna kvar som frivillig ledare i verksamheten.                              

Varför inte bjuda in en Beyond the Pond ledare på ert sommarläger?

Utse en lägerfadder åt en Beyond the Pond-deltagare och få ett par extra hjälpande händer till lägerstaben! Deltagaravgiften täcks av FiSSc och den scoutvuxna är försäkrad! Hör av er till Sabina om ni vet om en (inflyttad) person som skulle kunna vara intresserad av att testa på scouting på ert läger.
 

FiSSc bildstöd har postats åt alla kårer

Behöver ni en extra uppsättning av materialet? Hör av er till sabina.fortelius@scout.fi!

BILAGA - 100 nya sätt att scouta

Psst,

visste du att 100 nya sätt att scouta också finns på Facebook? Gilla sidan och håll dej uppdaterad om allt som pågår på mångfaldsfronten i förbundet! Kolla också in #100nyasätt och projektsidan på verksamhet.scout.fi!
 

NOTHAMN VIII

Skepp o’hoj! Sommaren 2017 börjar vara färdigplanerad så det är dags att ställa siktet på 2018 och årets största händelse Nothamn VIII! Lägret kommer att gå av stapeln 30.7-6.8.2018 i Rönnäs, Lovisa. Samma tid och på samma plats ordnas även Finlands Scouters sjöläger Satahanka XIII. Nothamn samarbetar tätt med Satahanka gällande såväl lägerservice som en del av programmet. Läs mera om lediga uppdrag bifogat och på adressen www.nothamn.fi                        

BILAGA - Nothamn VIII

KÅRKORT 2017

Inom kort kommer kårens kårchef, uppdragschef och programchef att få kårens kårkort 2017 elektroniskt per e-post. I de kårer där det ännu saknas namngivna uppdragsinnehavare för uppdragen programchef och uppdragschef, får endast kårchefen kårkortet.

BLI COACH!

För coachingarbetet lämpar sig ledare med hunger för handledning, som trivs att jobba i små team och som söker ett flexibelt scoutuppdrag. Det är till fördel i fall personen har lite erfarenhet av kårstyrelsearbetet, är insatt i scoutprogrammet och/eller utbildningssystemet. Coachen får i sitt uppdrag den utbildning och det stöd som hen behöver. Läs mer bifogat!
                                
BILAGA - Coach

KANSLI-NYHETER

Från och med 15.5 jobbar Andrea Hynynen som koordinator med ansvar för kårstöd i Åbo-kansliet. Andreas kommer främst att jobba med utveckling och koordinering av kårstöd, stöd till kårsstödsgruppen, coacharna och kårerna. Senast på höstens scoutledarträffar får ni träffa Andrea men före det hittar ni henne på Åbo-kansliet eller når henne  per e-post på adressen andrea.hynynen@scout.fi

Taru Hakanen inleder sitt arbete som projektkoordinator för Satahanka XIII och Nothamn VIII från och med hösten. Redan under sommaren kommer Taru dock att inleda sitt arbete med lägerstaberna. Taru är tvåspråkig och aktiv i kåren Korven Koukkaajat. Taru jobbade även som projektkoordinator för Finnjamboreen Roihu 2016.  

SOMMARPÅMINNELSER!

  • Skriv in alla kårens nya medlemmar i Kuksa före 15.6. På så sätt är alla försäkrade inför sommarens kårläger.
  • Anmäl ert sommarläger till frida.lundberg@scout.fi senast 15.6. Vi behöver veta lägernamn, datum, plats + lägerchefens kontaktuppgifter
  • När har du senast läst Säkerhetsföreskrifterna? Om det börjar kännas ett tag sedan kan det vara bra att ögna igenom anvisningarna.
  • Har alla era ledare (över 15 åringar) utfört webbkursen Tryggt tillsammans? Kolla upp speciellt era unga patrulledare och eventuella nya vuxna i kåren!