Du är här

Kårpost 4/2016

Innehåller

FiSScAkademin
Kårens Gemensamt ansvar- satsning
Kårkortet 2015
E-postfaktura och E-deltagarbrev
Anmälningshäftet höst/vinter 2016
Tryggt tillsammans- har du gått den?
Roihu fakturor skickade
Vinter FM 2017 - kom med och förverkliga
Besiktningskopior DL 9.6
Motorkurs
Ny märkesguide
Röda Fjädern 2017
World Scout Moot 2017
Nytt mobilspel
Kårwebbsidor
Uppdatera kårwebbsidor
Free Beeing Me-märken
Vem är er julkampanjchef 2016
Sommarlägeranmälan
Sommaröppet på kanslierna


 

Vårens sista kårpost (4/2016) är fullspäckad med nyttig info till kårerna. Pappersversionen med bilagor postades igår (19.5) till kårens KP-mottagare. Pärmbladet hittar ni som vanligt här och den elektroniska kårposten kan även läsas på adressen http://verksamhet.scout.fi/karpost 

FISSCAKADEMIN 28-30.10
LÄRKKULLA, KARIS

Vad får man om man blandar Johtajatulet- Ledareldar, ett seminarium, framtid och bättre ledarskap? FiSScAkademin! Roverscout- och ledardagarna är i år ett ledarskapsseminarium för alla kårledare, som avslutas med höstmöte på söndagen. Fantastiska kårer, unga ledare, samarbete med andra organisationer och scouting för alla blir programmet - kom och plocka ihop en helhet som passar just dig!

Läs mer om FiSScakademin och programmet på adressen: http://verksamhet.scout.fi/fisscakademin

KÅRENS GEMENSAMT ANSVAR SATSNING

Kårerna har möjlighet att ansöka om understöd för egna projekt, jippon eller annan  verksamhet som förebygger utslagning eller som gör scoutingen mer tillgänglig för sådana barn och unga som i dagsläget inte har en automatisk inkörsport till verksamheten. Ansökningstiden för understödet är 1.8.-30.11.2016. Se bilagorna för mer information.

BILAGA - Ansökningsprocessen
BILAGA - Instruktioner och idéer

http://verksamhet.scout.fi/gemensamtansvar

KÅRKORTET 2015

Kårkorten för år 2015 har publicerats! Kårens kårkort har per e-post skickats till kårchefen. Hör av er till regionkoordinator sara.carlstrom(a)scout.fi ifall ni inte fått ert kårkort!
                                           

E-POSTFAKTURA OCH E-DELTAGARBREV

Du som vill ha e-postfaktura och e-deltagarbrev har fr.o.m. 15.9 möjligheten att få det! Du får infon snabbare och miljön tackar. I Kuksa har alla 15 år fyllda scouter förhandsinställt att de vill ha e-postfaktura. Om du i framtiden inte vill ha e-postfakturor och e-deltagarbrev ska du ändra denna inställning till pappersfaktura. Kolla bifogade anvisningar och uppdatera vid behov dina inställningar i Kuksa!

BILAGA - Anvisningar för e-faktura

ANMÄLNINGSHÄFTET HÖSTEN/VINTERN 2016

Höstens och vinterns anmälningshäfte är här! Läs bifogat mera om vilka kurser och evenemang höstterminen erbjuder dig! AnmälningsDL 15.9

BILAGA - Anmälningshäfte

TRYGGT TILLSAMMANS - KURSEN - HAR DU GÅTT DEN?

Tryggt tillsammans kursen är fr.o.m. hösten 2016 obligatorisk för alla 18 år fyllda scoutledare samt för att gruppledare oberoende av ålder. För de scoutledare som deltar i Roihu är kursen obligatorisk dock redan fr.o.m. sommarens läger.

Anvisningar om hur du går kursen hittar du på adressen http://verksamhet.scout.fi/utbildning/tryggt -tillsammans Om din kår inte ännu tagit Tryggt tillsammans –anvisningarna i bruk i er kår, lönar det sig att göra det genast! Kontakta din regionkoordinator för mera info om hur ni skall gå tillväga. Ni minns väl också att uppge i Kuksa vem som är kårens  ”Trygghetsperson”.

ROIHU FAKTUROR SKICKADE!

Fakturan för Roihu deltagaravgiften har skickats till de anmälda. Om du av någon anledning inte hittat din faktura i din, eller din målsmans e-post, kan du skriva ut fakturan ur din egen profil i Kuksa.
Noggrannare anvisningar för hur du gör hittar du här!
 

KOM MED OCH FÖRVERKLIGA VINTER FM 2017

Visst får du också adrenalinkicks av att tävla, soffidrotta och av att planera oförglömliga händelser till din nästa? Nu har du chansen att komma med och förverkliga Vinter FM i scoutfärdigheter 2017!
Fyll i blanketten här: http://goo.gl/forms/ae5NkAMHlqwSAuKq2
Det här ett ypperligt tillfälle att få en inblick i scouttävlingar och i hur ett stort men strukturerat projekt arrangeras.


BESIKTNINGSKOPIOR DL 9.6

Sommaren är på intåg och flera kårer har redan sjösatt sina båtar! Vi påminner er om att skicka in besiktningskopiorna till Sjörådet senast 9.6!

Tips på hur det lönar sig att gå till väga:

  1. Ta en bild på besiktningspappret på samma gång som båten besiktas.
  2. Skicka bilden till ann-katrin.bender(a)scout.fi
  3. Segla och njut av sommaren!

Mer om sjöverksamhet: http://verksamhet.scout.fi/programstod/sjoverksamhet

MOTORKURS 8-9.10

Får motorns konstiga brummande dig att kallsvettas av oro under seglatsen? Tycker du att alla delar ser lika ut på motorn? Ingen panik! I höst ordnas en motorkurs för dig som alltid velat lära dig hur en motor fungerar.
Målgrupp: explorerscouter, roverscouter, äldre ledare. Avgift: 40 €, anmälningsDL 15.9

NY MÄRKESGUIDE PÅ WEBBEN!

Finlands Scouters nya dräkt- och märkesguide har utkommit! Varje åldersgrupp har nu en egen tydlig anvisning. Nytt är även anvisningar för hur man fäster märken på scoutklänningen och den kortärmade
scoutskjortan.

Märkesguiderna hittar du här!

RÖDA FJÄDERN 2017

Röda Fjädern är Lionsförbundets nationella insamling. Scouterna medverkar bland flera andra parter som en insamlingspart och får en del av intäkterna.
Insamlingen pågår redan, men scouterna gör sin insats under våren 2017. I scouterna kommer resurserna att allokeras till ett projekt som stöder ungdomar gällande arbetsliv, ledarskap och ekonomikunskaper. Insamlingen ger mångsidiga möjligheter för de lokala scoutföreningarna att utveckla samarbetet med de lokala Lionsklubbarna. Röda Fjädern insamlingen pågår fram till 30.6.2017. Mer information om insamlingen följer under hösten. 
www.punainensulka.fi

WORLD SCOUT MOOT 2017

Nästa sommar ordnar Finlands Scouter en lägerresa till Island – landet med glaciärer, vulkaner, heta källor och geysir!
World Scout Moot ordnas på Island 25.7-2.8.2017. Scouter i åldern 18-25 är varmt välkomna att delta i detta stora och internationella scoutevenemang. Scouter över 25 år kan delta genom att arbeta i det internationella serviceteamet (IST). Lägret består av två delar. I den första delen deltar scouterna i flera skilda småläger som ordnas på äventyrscenter längs sydkusten, sedan samlas alla till scoutcentret Úlfljótsvatn för att hålla gemensamt läger. Anmälningen till World Scout Moot börjar 15.8. och utgår 31.10.2016.
Mera info hittar du på adressen: http://worldscoutmoot.is/en/

NYTT MOBILSPEL PÅ KOMMANDE!

Ett nytt mobilspel med målet att fördjupa spejarscouternas kunskaper om skogsindustrin, hjälpa dem observera naturen omkring sig och notera vardagliga föremål gjorda av trä i omgivningen. Som en del av scoutprogrammet är mobilspelet ett nytt sätt att lära sig. Spelet kan fr.o.m. juli laddas från Apple Store, Google Play och Microsoft Store.

KÅRWEBBSIDOR

Genom det så kallade förbundspaketet har FiSSc:s medlemskårer kostnadsfritt möjlighet att skapa och upprätthålla webbsidor för att synliggöra sin verksamhet. I dagens läge använder redan en stor del av kårerna den här möjligheten. Webbhusets sidor är uppbyggda i stilbyggaren enligt förutbestämda mallar.
Vill er kår använda er av webbhusets sidor? Ansök om login på adressen: http://ansokan.scout.webbhuset.fi  (-> Kårwebbplats)

UPPDATERA KÅRENS WEBBSIDOR!

 
Augusti är den månad då allra flest barn vill börja i scouterna. De flesta föräldrar söker information om lokala scoutkårer på webben. Det lönar sig därför att uppdatera kårwebbsidorna så fort ni vet hur höstens gruppindelning kommer att se ut.
 
Uppge gärna åtminstone följande uppgifter på er webbsida:

  1. Anvisningar för hur man blir medlem i kåren
  2. Kontaktuppgifter till centrala personer i kåren (Kc, ks...)
  3. Gruppernas mötestider
  4. Kårlokalens läge/adress
  5. Beskrivning över vad scouting går ut på
  6. Händelsekalender för höstens evenemang

Augusti är här fortare än du anar – fixa till kårens webbsidor därför redan nu!

FREE BEEING ME - MÄRKEN

Har ni utfört Free Being Me –aktiviteter? Nu finns märket att köpa på adressen info@partio.fi. Uppge i din beställning antal märken och leverans-/faktureringsadress. Märket kostar 1,20 €/ st.

VEM ÄR KÅRENS JULKAMPANJCHEF 2016

Även om sommaren först är på kommande börjar det bli dags att fundera på vem som kommer att vara kårens julkampanjchef i år!
Ge uppdraget ”julkampanjchef” senast 15.9 i Kuksa till den person som i år tillsammans med de övriga ledarna i kåren ansvarar för kampanjen.

ADVENTSKALENDER -FÖRSÄLJNINGSJIPPO

Även i år kommer kunderna att kunna köpa sin adventskalender i webbshoppen! De bästa kalenderförsäljarna är ändå scouterna ute på gatorna! Planera redan nu in ett adventskalenderförsäljningsjippo t.ex. vid lokalbutiken på er ort. Ett dylikt jippo fungerar samtidigt som ett utmärkt rekryterings- och infotillfälle.
www.adventtikalenteri.fi/sv

KÅRENS SOMMARLÄGERANMÄLAN

I år önskar vi att kåren anmäler sitt sommarläger i Kuksa på adressen:
https://kuksa.partio.fi/Kotisivut/login.aspx?Id=11217  Vi behöver veta vilken kår/-er som arrangerar lägret, när, var och vem som är lägerchef. Fyll i uppgifterna senast 12.6!
 

FÖRÄNDRINGAR PÅ KANSLIET

Regionkoordinatorn i Österbotten, Christer Johansson, har 18.5.2016 avslutat sitt arbetsförhållande med FiSSc. Inför sommaren rekryterar vi inte ny personal utan strävar till att sköta alla ärenden med befintliga resurser. Ni kan höra av er till koordinator@scout.fi eller per telefon direkt till någon av oss på kansliet om ni har frågor eller andra ärenden. 

SOMMARÖPPET PÅ KANSLIERNA

Scoutstationen övergår i juni till sommaröppettider (må-to 9-16, fr 9-14) och håller sommarstängt 27.6-7.8. FiSSc:s kanslipersonal har semester under sommaren d.v.s. de flesta är lediga just mellan midsommar och slutet av juli. Regionkanslierna är öppna endast enligt överenskommelse, hör av dig i god tid till koordinator@scout.fi om du har ärende till kanslierna under sommaren.

VI PÅ KANSLIET ÖNSKAR ER ALLA EN RIKTIGT SKÖN SOMMAR!