Du är här

Kårpost 3/2018

Innehåller

HÄNT PÅ VÅRMÖTET & SCOUTRÅDSMÖTET
GDPR I SCOUTERNA
VILL DU ELLER DIN KÅR SYNAS PÅ VÅRA SOME-KANALER
EN NY SCOUTAPP ÄR PÅ VÄG
EXPLORERSCOUTER OCH LOTSAR, SE HIT!
FÖRSAMLINGSVAL 18.11.2018
TECKENSPRÅKIGA VIDEOR
SJÖVERKSAMHET I SOMMARSKICK
UTE 123
GUIDE FÖR FRILUFTSMAT
REKRYTERA NYA SCOUTER GENOM ÄVENTYRSVECKAN
VI ANSTÄLLER
KOM MED PÅ PRIDE
SAVE THE DATE
SOMMARPÅMINNELSER


Kårposten hittar ni elektroniskt på sidan verksamhet.scout.fi/karpost. Pärmbladet hittar ni här!

HÄNT PÅ VÅRMÖTET & SCOUTRÅDSMÖTET! 

Missade du vårmötet? Läs den bifogade rapporten över mötesbeslut! I april samlades även scoutråden till vårmöte, bifogat även en rapport över beslut från det mötet!

Bilaga: Vårmötesrapport, rapport från scoutrådsmötet 

GDPR I SCOUTERNA 

Scoutverksamheten förutsätter att vi behandlar personuppgifter, t.ex. då en kårstyrelse skall godkänna nya medlemmar eller då kåren arrangerar evenemang.  Var och en av oss som behandlar personuppgifter bör känna till sina rättigheter och skyldigheter. FS har publiserat anvisningar för kåren på adressen www.partio.fi/tietosuoja. Motsvarande material finns inom kort i sin helhet även på svenska på adressen www.scout.fi/dataskydd
                    

VILL DU ELLER DIN KÅR SYNAS PÅ VÅRA SOME-KANALER  

Skall du på ett fantastiskt evenemang (läger, seglats, dagsutfärd mm.) i sommar? Det kan vara ett kår- eller förbundsevenemang eller varför inte en scoutresa utomlands! Some-teamet försöker göra den här sommaren den mest synliga scoutsommaren hittills men vi behöver din hjälp! Fyll i formuläret på  bit.ly/some-sommar med datum och namn och så kontaktar vi dig innan sommaren börjar. 

Bilaga: Some-sommar

EN NY SCOUTAPP ÄR PÅ VÄG

Har du hört om scouternas nya app som är på kommande? Appen gör det enkelt att anteckna de aktiviteter scouterna gör. Med hjälp av appen kan scouterna följa med sin egen scoutstig. Den aktiverande appen är enkel och rolig att använda. Appen stöder scoutingen i kårerna och producerar data om programmets användning nästan i realtid. Du kan följa projektets gång på adressen www.scout.fi/scoutapp 

EXPLORERSCOUTER OCH LOTSAR, SE HIT!

Visste du explorerscout att du genom att lyfta upp vad du lärt dig i scouterna, kan öka dina chanser att få ditt drömjobb i sommar eller som extraknäck? Med hjälp av verktyget ”Vet du vad du kan” så kan du på ett enkelt sätt utvärdera vilka färdigheter du lärt dig i scouterna och få tips om hur du kan uttrycka detta kunnande i allmänna termer så att det går att tillämpa i arbetslivet. Smart va? Be din lots om hjälp för att på ett möte gå igenom verktyget och jobbsökandet blir lätt som en muurikkaplätt!

Bilaga: Vet du vad du kan?

FÖRSAMLINGSVAL 18.11.2018

Församlingsvalet ordnas i år den 18.11 och just nu pågår kandidatrekryteringen. FiSScs samhällsgrupp uppmanar just dig att engagera dig i årets församlingsval! Församlingen spelar en stor roll i många kårers verksamhet och stöder dem genom att bland annat erbjuda lokaler, stöd och ekonomiska bidrag – har din kår ett samarbete med församlingen? Då borde du kanske ställa upp som scoutkandidat! Läs mer i bilagan.

Bilaga: Församlingsval Info
Bilaga: Församlingsval Flyer


TECKENSPRÅKIGA VIDEOR!

Nu finns två pinfärska finlandssvensk-teckenspråkiga videor på FiSSc:s youtubekanal. Lär er teckna scoutidelen på teckenspråk eller bädda in filmerna på kårens hemsida! 

Teckenspråkig presentation av scouting: www.youtube.com/watch?v=8seZ_nPU4FM 
Scoutidealen på teckenspråk: www.youtube.com/watch?v=s9pPQV0Bvmo

SJÖVERKSAMHET I SOMMARSKICK!

Sjörådet informerar om olika grejer som kan vara bra att kolla upp inför sommaren; praktikseglatsinstruktioner, reseanmälan för utlandsseglatser, certifikatanvisningar och påminnelse om att skicka in besiktningsintygskopia för båtarna som ni använder (senast 10.6, eller senare enligt överenskommelse). Läs mer i bilagan.

Bilaga: Sjöinformation 2018

UTE 123

Har du missat någon av Utekurserna, eller känner du att du är för gammal för att gå dem? UTE123 är en kurs för dig som vill uppdatera dina kunskaper i att vara, klara sig och trivas utomhus i gynnsamma förhållanden. Du får bättre färdigheter  att tända lägerelden, koka fisksoppan, orientera och göra upp ett fungerande läger. Kursen ger dig en koncentrerad dos av utevana och praktiska tips samt inspirerar till fortsatt uteliv.
Målgrupp:
 Roverscouter och äldre ledare. En kurs för de som vill ha en mjuk introduktion till vildmarksteknik.                              

Bilaga: Ute123 reklam 

GUIDE FÖR FRILUFTSMAT!

Ut i naturen har publicerat en ny guide för friluftsmat. I guiden har friluftsmat granskats med tanke på 
hållbarhet och näringsvärde. Ta en titt på nyttiga tips och recept på adressen: www.utinaturen.fi/sv/friluftslivetsabc/friluftsmat


REKRYTERA NYA SCOUTER GENOM ÄVENTYRSVECKAN 

Äventyrsveckan är en kampanj riktad till elever i årskurs 1 och 2 samt eftisar som genomförs under hösten. Grunden i kampanjen är ett avgiftsfritt materialpaket som skolor fått beställa under våren. I år deltar över 4000 svenskspråkiga elever i kampanjen! Kampanjen är ett utmärkt tillfälle för er i kåren att rekrytera nya scouter genom att besöka en skola som beställt materialpaketet. På adressen scout.fi/skolbesok finns konkreta förslag på hur ni kan gå tillväga då ni besöker en skola. Vi uppmuntrar er också att vara i kontakt med Emilia Blomqvist (emilia.blomqvist@scout.fi) på kansliet som gärna berättar mer om hur ni kan få kontakt med de skolor som beställt materialet. Funderar er kår på andra sätt att rekrytera nya scouter eller ledare finns det på samma websida många fina tips och verktyg samlade för hur er kår kan hitta nya hjälpande händer, t.ex. genom att involvera föräldrar.            

www.scout.fi/skolbesok

VI ANSTÄLLER


Ansvarig ledare och ledare till läger med FDUV 3-5.8.2018!

Vi söker dej som vill vara med och utveckla ett nytt koncept för scoutläger. Lägret ordnas tillsammans med (och för) deltagare och ledare från FDUV (Förbundet De Utvecklingsstördas Väl). Läs mera på adressen bit.ly/lägerledare eller kontakta projektledare Sabina Fortelius (sabina.fortelius@scout.fi, 050 3730 472) på FiSSc:s kansli för mer information
                            
Vikarie till utbildningskoordinatorn 
Är du den vi söker för att vikariera vår utbildningskoordinator från sommaren ett år framåt? Koordinator med ansvar för ut-
veckling av utbildningsområdet arbetar med arrangerandet och utvecklandet av förbundets ledarutbildningar för våra frivilliga scoutledare. Intresseförfrågningar riktas till verksamhetsledare Jonna Sahala 050 3535 037, jonna.sahala@scout.fi. Utbildningskoordinator Heidi af Heurlin heidi.afheurlin@scout.fi svarar på närmare frågor om arbetsbilden.

Bilaga: FiSSc anställer

KOM MED PÅ PRIDE!

Du som inte har bokat hela din sommar full med läger och seglatser, kom med och scouta med FiSSc på Pride-festivalerna runt om i landet! 
Karleby Pride - 16.6
Helsingfors Pride - 30.6 (AW-mingel på  Luckan 29.6)
Åbo Pride - 4.8
Åland Pride - 18.8
Borgå Pride - 25.8
Raseborg Pride (i Karis) - 1.9

Bilaga: PrideReklam

SAVE THE DATE!

Scoutledarträffar
Höstens scoutledarträffar blir lördagen den 22 september i Helsingfors, Mariehamn, Vasa och Åbo. 
Det här är din chans att träffa ledare från andra kårer, diskutera och planera tillsammans samt få viktig aktuell information. Boka in datumet i kalendern redan nu!   

FiSScAkademin 27-28.10
Gör det du annars inte skulle göra! FiSScAkademin är ett ledarskapsseminarium för alla kårledare! FiSScAkademin erbjuder olika workshoppar i ledarskap, öppenhet och utveckling av kåren. Programmet erbjuder garanterat något för alla! Under FiSScakademin utlovas många skratt och vi får ta del av lättsammare programpunkter mellan varven. På söndagen ordnas förbundenas höstmöte.

Bilaga: FiSScAkademin

Chefsträff på FiSScAkademin
Under FiSScAkademin 26-28 oktober ordnas en speciell träff för kårernas chefstrion. Kårchefer, uppdragschefer och programchefer samlas för att dela erfarenheter, få tips och information för sina uppdrag. Visst är väl din kårs chefer på plats?

SOMMARPÅMINNELSER

1. Skriv in era nya medlemmar i Kuksa före 15.6. På så sätt är alla försäkrade inför sommarens evenemang.
2. Anmäl ert sommarläger till frida.lundberg@scout.fi. Vi behöver veta; kår, datum, plats och kontaktuppgifter till lägerchefen.
3. När har du senast kollat igenom Säkerhetsföreskrifterna? Ta en titt på dem före sommaren på issuu.com
4. Har alla ledare (gruppledare över 15 år ) utfört webbkursen Tryggt tillsammans?